Stellen of alleen

Activiteiten voor stellen of alleen gaanden

Een verblijf in en om Hermelijn is voor zowel actievelingen als rustzoekers heerlijk. Hoe je je verblijf invult is natuurlijk helemaal aan jou. ‘’Thuis’’ blijven en genieten van rust, ruimte, de infrarood sauna, het buitenleven en de natuur. Even ontsnappen aan de hectiek van alledag. Na wat rust gaat het misschien toch kriebelen. Hierbij geven we wat tips / to-do’s in de directe omgeving en wat verder weg. Te beginnen met de top 5 van onze eerdere gasten.

TOP 5 in en om leukplekje:

 1. genieten van de grote tuin, de rust, de buitenhaard, de sterrenhemel in de nacht
 2. wandelen en hardlopen door het nabij gelegen bos en de heide
 3. fietsen of mountainbiken over een van de vele fiets en ATB-routes
 4. eten bij restaurant Luning op de Brink in Ruinen of samen kokkerellen in de volledig ingerichte eigen keuken
 5. een massage aan huis en daarna in Hermelijn 3 of het Blauwe Boshuis de infrarood sauna in (vraag ons gerust naar het adres van een goede masseur in de buurt).

Fietsen in Drenthe vanuit vakantiehuis Drenthe

FIETSEN

Binnen enkele minuten ben je in het bos met vennen, verschillende bomen en planten, talloze vogels en wildsoorten. Neem bijvoorbeeld fietsroute Dwingelderveld,  deze gaat door bossen, over de heide, langs theehuis Anserdennen en door het dorp Dwingeloo. Halverwege kom je langs de Boslounge, een informatiepunt van Staatsbosbeheer  dus leuk om even te kijken. Aan het eind van de route kom je langs het huisje waar Anne de Vries inspiratie op deed voor het boek ‘Bartje’. Bij de huisjes zijn eenvoudige fietsen aanwezig, wil je een wat geavanceerdere-, een electrische fiets of ATB huren? Dat kan prima bij Reiber Rijwielen in Dwingeloo.

Nationaal Park Dwingelderveld, onder beheer van Natuurmonumenten, heeft veel fietspaden en ATB routes. Met de fietsknooppunten bepaal je zelf de lengte van je tocht. Onderweg je route aanpassen is eenvoudig. Hier vind je meer fietstochten in de omgeving van Hermelijn.


WANDELENWandelen in Drenthe

Wandelen in boswachterij Ruinen is echt even helemaal weg, de natuur in. De bossen vormen samen de plassen, het zand en de heide een heerlijk gevarieerd wandelgebied. Routes starten vastaatsbosbeheer.nl/…ebieden/ruinen/routesnaf de voordeur van Hermelijn. Picknick mee en struinen maar, hier een aantal suggesties van Staatsbosbeheer. En wil je een wat spannendere wandeling? Geocachen kan met je eigen mobiele telefoon, er liggen heel wat schatten verborgen in het Drentse landschap.

En helemaal uniek: nachtwandelen rondom Dwingeloo, de route is uitgezet door Natuurmonumenten, zeker het proberen waard.


Segway en steppen in Dwingelderveld

STEPPEN & PAARDEN

Even geen zin in wandelen of fietsen? Met een solex, segway of step over de kleine kronkelweggetjes door Het Nationale park van Drenthe rijden kan ook! Het gebied verkennen of gewoon lekker plezier maken, een leuke ervaring. Kijk HIER voor mooie routes en jouw ideale vervoermiddel.

Je ziet veel paarden in de velden rondom Hermelijn. Er is een aantal fokkerijen en veel mensen genieten van hun paardensport in Drenthe. In Pensionstal de Oshaar kun je als recreatieve ruiter terecht, ook kun je hier je eigen paard stallen. In Dwingelderveld en de omliggende bossen zijn meerdere ruiterroutes. Jaarlijks zijn er in augustus in de Wijk de Hippische weken. En in september in Ruinen de donkere paarden dagen, een gezellig paardenspektakel dat veel bezoekers trekt.


SHOPPEN & CULTUUR Cultuur Groningermuseum

De steden Meppel, Hoogeveen en Zwolle hebben een gevarieerd winkelaanbod. Hoogeveen heeft een geavanceerde JT bioscoop. In augustus zijn de Donderdag Meppeldagen zeker een bezoekje waard, of beklim de Meppeler toren. Hanzestad Zwolle is slechts op een half uurtje rijden vanaf Hermelijn; mooie stad, leuke stadswandeling, veel leuke winkeltjes. Wat verder weg: Groningen stad en het prachtige Groninger museum. Prima bereikbaar met zowel de trein als de auto (parkeren naast het NS station en je loopt zo het centrum of museum in).

Drenthe kent veel grote boerderijen (havezaten) en mooie dorpjes met vaak als centraal punt een Brink. Veel plekken met een rijke historie die een grote indruk achterlaten, zoals herinneringscentrum Kamp Westerbork. Bezoek ook een van de hunebedden, het dichtste bij ligt het Hunebed van Havelte. Andere musea: het Pasmans Huus in Ruinen, het Drents Museum in Assen en het Gevangenismuseum in Veenhuizen. Genoeg te zien voor de cultuurliefhebber.


CULINAIR genieten, leuke terrassen, restaurants & theeschenkerijen

 • Dichtbij is er restaurant Luning op de Brink in Ruinen. Van Franse kaart met biologische gerechten tot tapas en pannenkoeken
 • Het Wapen van Ruinen, gevestigd in het oude gemeentehuis aan de Brink in Ruinen, leuke kaart en goede sfeer of wat eenvoudiger maar zeker zo lekker de Burgemeester
 • Authentiek: ’t Olde Posthuus in Ruinen, prima bereikbaar met auto of fiets
 • De huiskamer in Ansen
 • De Groene Lantaarn, Zuidwolde – bijzonder, met Michelin Ster
 • De natuur bepaald het menu bij De Molenmeester in Staphorst, eenvoudig luxe
 • Theehuis Anserdennen in Ansen, van natuurmonumenten. Leuke wandeling vanaf het informatiecentrum en ook bereikbaar met de auto. Alles is hier biologisch
 • Teatime in Echten, op de fiets, een kwartiertje door het bos en dan genieten van sandwiches en zoetigheden op deze mooie locatie, heel chique
 • Bospub de Boerdennen, eenvoudig maar heerlijke onderbreking bij een wandeling of fietstocht
 • De groene Hof in Ansen, gezellig met kruidentuin en ze verhuren hier ook steps.

DORPJES & TUINENHistorische dorpen en boerderijprodukten

Historische dorpen als Ruinen, Dwingeloo, Echten, Ansen, Orvelte, Exloo en vestingplaats Bourtange, vrijwel allemaal met een mooie Brink als centraal punt. Stuk voor stuk een bezoekje waard. En in Dwingeloo vind je het Planetron, één van de grootste voorlichtingscentra over astronomie en ruimtevaart in ons land. Een mooi contrast met de stalletjes met zelf gemaakte jam, eieren of fruit en groente die je onderweg tegenkomt bij een van de vele boerderijen.

In de buurt van Hermelijn / Ruinen liggen een aantal mooie open tuinen verscholen in het Drentse landschap. Een daarvan is de Luie Tuinman. De tuinen liggen op minder dan 10 kilometer afstand van elkaar, prima te fietsen op een mooie dag.


golfen in Drenthe Havelte

GOLF

Op steenworp afstand van vakantiehuis Hermelijn, in Koekange, ligt de kleinschalige 18 holes golfbaan Pitch en Putt. Of wat dacht je van Luchtbuks schieten? Je kunt hier ook steps of een solex huren of een Dafje voor een ''Dafje uit", leuke ervaring om te touren in zo'n klassieker.

In Havelte vind je Golf Club Havelte. Een mooie, uitdagende 18 holes golfbaan. Enkele plassen en oude bomen verhogen de moeilijkheidsgraad. De club heeft ook een gezellig clubhuis, een drivingrange, pitching- en chippinggreens en een puttinggreen.


VAREN / WATERNationaal Park de Weerribben en Giethoorn

In Nationaal Park de Weerribben-Wieden, in de kop van de provincie Overijssel, kun je heerlijk kanoën. Tussen muren van riet, het lijkt eén groot, groen doolhof maar verdwalen lukt niemand. Alle vaartjes komen altijd weer uit op de Kalenbergergracht. Ook erg leuk: varen in Giethoorn; actief punteren of een fluisterbootje huren, alsof je in Venetië bent!

Zwemwater Engelengaarde, een voormalige afgraving in Ruinerwold. Het lijkt alsof je wandelt rondom een bergmeer in Oostenrijk. Door de diepte ook een bekende oefenplek voor duikers. In de zomer is er een klein deel van de strandjes gereserveerd voor naakt recreatie. Honden zijn hier (aangelijnd) welkom!  

MEER INFORMATIE EN TIPS

Kijk voor meer informatie over de bezienswaardigheden en activiteiten in Koekange, Ruinen, Meppel, Hoogeveen, Assen, Zwolle, Giethoorn of een van de andere omliggende dorpen op: