Gezinnen en kinderen

Activiteiten voor kinderen

Hermelijn, een kindvriendelijk vakantiehuis, is voor jong maar ook wat ouder een feest. Hoe je je verblijf invult is natuurlijk helemaal aan jullie. ‘’Thuis’’ blijven en genieten van rust, ruimte, het buitenleven, de tuin en de natuur moet je zeker doen. Na wat rust gaat het misschien toch kriebelen. Hierbij geven we wat ideeën voor activiteiten in de directe omgeving en wat verder weg.

TOP 5 met kinderen:

 1. spelen in de tuin:
  badmintonnen, voetballen, trampoline springen, schommelen, glijden, skelteren, softballen, klimmen, verstoppertje of kubb spelen, darten of tafeltennissen...genoeg te doen in je eigen mega tuin
 2. de buitenhaard:
  vuurtje maken, marshmallows roosteren en brooddeeg garen om een zelf geslepen stok
 3. spelletjes doen en samen knutselen:
  met bladeren, eikels, mos en van dennenappels vogelvoer maken (pindakaas en vogelzaad doet wonderen) of pinda's rijgen
 4. spelen in het bos en het Echtense zand:
  boshutten maken, diersporen zoeken, speurtocht, boom klimmen, greppel springen en sleeën van de heuvels bij het speelveld,
  geocachen of een avondwandeling, mét of zonder zaklamp!
 5. de schapen binnenhalen:
  de schaapskooi ligt aan de rand van de heide net voorbij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, vertrek kudde in de zomer rond 10.00 uur, terug rond 17.00 uur.

dierenpark Emmen PARKEN / ATTRACTIES

Breng met kinderen tot een jaar of 10 zeker een bezoek aan de dichtbij gelegen IJsboerderij de Drentse koe. Met grote speeltuin, allerlei wagentjes en in de zomer een maisdoolhof. Je kunt er zien hoe koeien tegenwoordig gemolken worden en er staat een limonade koe die je zelf mag melken. Bij speelboerderij de Drentse koe kun je ook boeren biljarten er zijn fietskarren te huur voor meerdere personen.  .

Er zijn verschillende parken in de buurt. Zoals Park ‘Ellert en Brammert’ , Kabouterland in Exloo, erg schattig voor de allerkleinsten. En natuurlijk dierenpark Emmen, tegenwoordig Wildlands Adventure Zoo, en attractiepark Slagharen.

Iets minder weer? Plopsa indoor Coevorden is leuk voor een dag vermaak met kinderen tot een jaar of 10. Ook Ballorig in Meppel en Zippa Zebra’s Funjungle in Hoogeveen bieden uitkomst bij regenachtig weer. Of de moderne bioscoop in Hoogeveen met bijzonder mooi geluid.


WANDELEN & GEOCACHENwandelen vanuit natuurhuis Drenthe geocachen

Vanuit Hermelijn loop je zo het bos in voor een korte of wat langere wandeling. Een speurtocht uitzetten is ook altijd gegarandeerd succes. Voor kinderen vanaf een jaar of 8 tot 80 😉 is geocachen een leuke ervaring. Dit kan gewoon met je mobiele telefoon, maak wel vooraf even een account aan om zo de coördinaten te kunnen invoeren van een schat waar je naar op zoek gaat.

Op de Hondsrug, in boswachterij Gieten-Borger ligt het boomkroonpad, dit is een onderdeel van Staatsbosbeheer. Het is een buitencentrum in het bos. Het wandelpad leidt je hoog langs de toppen van de bomen. En heb je hoogtevrees? Niet getreurd, er zijn verschillende wandelingen door het bos, je kunt er hutten bouwen, er is een bospaardentram en een natuurspeeltuin.


natuurmonumenten activiteiten DrentheZWEMMEN & ACTIVITEITEN

Zwemmen kan in zwembad Hesselingen in Meppel, ook deel buitenbad en een grote glijbaan! En in de zomer je eigen opblaaszwembad in de tuin of het warmste buitenzwembad van Nederland (watertemperatuur van minimaal 26 graden): openlucht zwembad Ruinen. Ook zijn er verschillende (zwem)wateren: de Zwarte Dennen bij Staphorst, een zandstrand midden in de bossen. Of dichterbij: zwemwater Engelengaarde, een oude afgraving tussen de bomen, meer in de natuur kan gewoon niet.

Leuk voor de kinderen zijn de activiteiten van Natuurmonumenten in Nationaal Park Dwingelderveld: van schapen scheren en lammetjesdag tot dierensporen zoeken, verschillende spannende en leerzame speurtochten en per seizoen steeds wisselende knutselactiviteiten.


FIETSEN fietsroutes en vossenspoor

De provincie Drenthe kent de meeste kilometer aan fietspaden in Nederland. Door de handige en goed aangegeven fietsknooppunten bepaal je zelf de lengte van je tocht of je laat dat de kinderen doen. Wil je onderweg je route aanpassen dan is dat geen probleem. Hier vind je enkele fietstochten in de omgeving van Hermelijn. Of koop bij de Galerie/toeristeninfopunt op de Brink in Ruinen of bij het bezoekerscentrum Dwingelderveld de kinderfietsroute 'Het Vossenspoor'. Bij deze kinderfietsroute ga je op pad met Fons de vos. De route is 17 km (kan worden ingekort met ca. 5 km) en is duidelijk aangegeven met bordjes met als opschrift ' Vossenspoor '. Tijdens de route kom je 8 opdrachten tegen die je kunt uitvoeren in het Dwingelderveld. Leuk voor elke leeftijd.


RESTAURANTS - kindvriendelijk

 • Dichtbij: Restaurant Luning op de Brink in Ruinen. Van franse kaart met biologische gerechten tot tapas en pannenkoeken.
 • Goed alternatief in Ruinen is 't Wapen van Ruinen, leuke menukaart, goede sfeer
 • Of kies voor de Burgemeester, ook aan de Brink, eenvoudigere maar zeker zo lekker!
 • Theehuis Anserdennen in Ansen, van natuurmonumenten. Leuke wandeling vanaf het informatiecentrum en ook bereikbaar met de auto. Alles is hier biologisch.
 • Of de groene Hof in Ansen, gezellig met kruidentuin en ze verhuren hier ook steps.

Activiteiten Boerengolf of pitch en put in Drenthe(PEERDEN)GOLF & BOERDERIJ-IJS

Op steenworp afstand van vakantiehuis Hermelijn, in Koekange, ligt de kleinschalige 18 holes golfbaan Pitch & Putt, hier kun je ook Dafjes huren voor een ''Dafje uit'' en lunchen. Of wat dacht je van kleiduif of dynamisch luchtbuks schieten 2.0? Bij Bloem en Ri in Ruinen kun je een letterbox-spel doen waarbij je zelf je route bepaald, of klootschieten - iets dat je op zondagochtend meer mensen (gewoon langs de weg) ziet doen. Ook kun je hier peerdengolf spelen, een leuke variatie op boerengolf met als groot verschil dat de bal wordt afgeslagen met een stick met daaraan een hoefijzer, zo leg je het parcours af. Bij Hoeve Sonneclaer in Echten haal je trouwens heerlijk boerenijs...misschien mag je er zelf ook even helpen bij het maken.


VAREN  EN DORPJES varen Giethoorn Weerribben

Varen of kanoën in de Weerribben is echt schitterend tussen de hoge rietkragen door. Of op naar Giethoorn: hier kun je actief punteren of genieten van het mooie dorp en in een fluisterbootje. Kijk op varen in Giethoorn waar je een bootje kunt huren. Het is hier echt alsof je in Venetië bent, zeker de moeite waard!

De historische dorpen Ruinen, Dwingeloo, Echten, Ansen, Orvelte en Exloo hebben allemaal een authentieke dorpskern, vaak een brink. In museumdorp Orvelte kun je op een paardje rijden en in de zomer zijn er overal verschillende marken. Kleinschalig en knus, lijkt vaak wel even terug in de tijd zo rustig en gemoedelijk.  En in Dwingeloo ligt het Planetron, erg interessant voor alle leeftijden!


MEER INFORMATIE EN TIPS

Kijk voor meer informatie over de bezienswaardigheden en activiteiten in Koekange, Ruinen, Meppel, Hoogeveen, Assen, Zwolle, Giethoorn of een van de andere omliggende dorpen op: